Etetés
Az első és legfontosabb szabály: a vadászgörény obligát húsevő, ragadozó állat! Ez azt jelenti, hogy kizárólag csontos húsra van szüksége, mint táplálék!
A görények anyagcseréje nagyon gyors, 3-4 óra alatt a szervezetük kiürül, így az a legjobb, ha mindig van előttük étel, ami mellett korának megfelelően naponta több alkalommal adunk neki friss húst.
Ideálisan a tápláléluk 30-40%-át állati eredetű fehérje teszi, 20%-a pedig zsír, emellett a rostanyag lehetőleg 1,5% alatti - ha görényünknek száraztápot (görény- vagy macskatápot) választunk, ezekre feltétlenül oda kell figyelni, és hogy a hamutartalom 7% alatt legyen. Csak minőségi tápot vegyünk kedvencünknek!
A vadászgörényeknek nincs szüksége szénhidrátra, így kerüljük a szénhidráttartalmú táplálékok adását (bármi növényi eredetű, aminek az emésztése is nehéz számukra). A görények a túl sok szénhidráttól insulinomásak (~cukorbetegek) lehetnek!
Ideálisan a tápláléluk 30-40%-át állati eredetű fehérje teszi, 20%-a pedig zsír, emellett a rostanyag lehetőleg 1,5% alatti - ha görényünknek száraztápot (görény- vagy macskatápot) választunk, ezekre feltétlenül oda kell figyelni, és hogy a hamutartalom 7% alatt legyen. Csak minőségi tápot vegyünk kedvencünknek!
A vadászgörényeknek nincs szüksége szénhidrátra, így kerüljük a szénhidráttartalmú táplálékok adását (bármi növényi eredetű, aminek az emésztése is nehéz számukra). A görények a túl sok szénhidráttól insulinomásak (~cukorbetegek) lehetnek!
Mikor, hányszor, mivel etessem?
Felnőtt vadászgörényt naponta kétszer, reggel és este, érdemes etetni.
Adhatunk neki feldarabolt csirke-, kacsa-, pulyka-, libanyakat, farhátat, színhúst (a lényeg, hogy csontos hús alkossa a tápláléka legnagyobb részét. A csontot képesek elrágni és ebből nyerik a számukra szükséges mennyiségű kalciumot, aminek hiánya súlyos mozgásszervi problémákhoz vezet!). A bőrt, zsírt is nyugodtan adjuk oda, ezekre is szüksége van! Legjobb az a hús, amin "minden eredeti" ott van.
Húst adhatunk nyersen és főve, de mindig fűszerek nélkül!
A görények szeretik meginni a hús levét, így érdemes azt is odaadni nekik a tálkában.
Ezen kívül adható még hal (liofilizált), tojássárgája (heti egyszer), nyúlhús (főzve), naposcsibe, (szopós)egér (inkább a fagyasztottal érdemes próbálkozni elsőre, mert nem biztos, hogy egyáltalán megeszi/érdekli), belsőségek (csirkemáj, szív - ritkán, havi egy alkalommal).
A húsokkal kapcsolatban legegyszerűbb azt elképzelni, mit tudna ő is magának megfogni a természetben:)
Adhatunk neki feldarabolt csirke-, kacsa-, pulyka-, libanyakat, farhátat, színhúst (a lényeg, hogy csontos hús alkossa a tápláléka legnagyobb részét. A csontot képesek elrágni és ebből nyerik a számukra szükséges mennyiségű kalciumot, aminek hiánya súlyos mozgásszervi problémákhoz vezet!). A bőrt, zsírt is nyugodtan adjuk oda, ezekre is szüksége van! Legjobb az a hús, amin "minden eredeti" ott van.
Húst adhatunk nyersen és főve, de mindig fűszerek nélkül!
A görények szeretik meginni a hús levét, így érdemes azt is odaadni nekik a tálkában.
Ezen kívül adható még hal (liofilizált), tojássárgája (heti egyszer), nyúlhús (főzve), naposcsibe, (szopós)egér (inkább a fagyasztottal érdemes próbálkozni elsőre, mert nem biztos, hogy egyáltalán megeszi/érdekli), belsőségek (csirkemáj, szív - ritkán, havi egy alkalommal).
A húsokkal kapcsolatban legegyszerűbb azt elképzelni, mit tudna ő is magának megfogni a természetben:)
Minél változatosabban eteted, annál jobb a görényednek. Könnyen hozzászoknak az egyoldalú táplálékhoz, és akkor már nehezen szoktatható át másra, aminek vitamin és ásványianyaghiány lehet a következménye.
Disznóhúst soha ne adjunk neki!
Házikosztot, maradékot, fűszeres ételt NE adj neki!
Érdemes a görényünk ételét előre elkészíteni és kiporciózni, majd lefagyasztani.
Ehhez legjobb beszerezni egy bárdot, amivel fel tudjuk darabolni (3-4 részre) a nyakakat. A húst célszerű leforrázni a procedúra előtt. Ezután digitális mérlegen könnyen szét tudjuk osztani az adagot, és alufóliába csomagolva teletömni a fagyasztót husival. Kiolvasztás után forró vízzel leöntve vagy mikróban melegíthetjük fel a húst.
Disznóhúst soha ne adjunk neki!
Házikosztot, maradékot, fűszeres ételt NE adj neki!
Érdemes a görényünk ételét előre elkészíteni és kiporciózni, majd lefagyasztani.
Ehhez legjobb beszerezni egy bárdot, amivel fel tudjuk darabolni (3-4 részre) a nyakakat. A húst célszerű leforrázni a procedúra előtt. Ezután digitális mérlegen könnyen szét tudjuk osztani az adagot, és alufóliába csomagolva teletömni a fagyasztót husival. Kiolvasztás után forró vízzel leöntve vagy mikróban melegíthetjük fel a húst.
A görényed súlyától függően így tudod kiszámolni a napi adagot (amit aztán személyes tapasztalatod és görényed étvágya szerint módosíthatsz): testsúly [g] * 0.075 = napi adag [g]
például: 1500g * 0.075 = 112.5g -> tehát egy másfél kilós görény naponta körülbelül 112.5 gramm húst eszik, amit két részre osztva két 56 grammos csomagot kapunk.
Lédús táplálék esetén a görények naponta 100-200 grammot esznek, általánosságban. Néha, főleg nyáron, meghagynak az adagjukból, de amíg nem tapasztalsz jelentős súlyvesztést a kedvencednél, nincs miért aggódnod.
például: 1500g * 0.075 = 112.5g -> tehát egy másfél kilós görény naponta körülbelül 112.5 gramm húst eszik, amit két részre osztva két 56 grammos csomagot kapunk.
Lédús táplálék esetén a görények naponta 100-200 grammot esznek, általánosságban. Néha, főleg nyáron, meghagynak az adagjukból, de amíg nem tapasztalsz jelentős súlyvesztést a kedvencednél, nincs miért aggódnod.
Kölyök görény esetén a napi adag ennek akár háromszorosa is lehet, a fejlődésben lévő kicsik rengeteget esznek! Őket naponta 4x-5x is meg kell etetni!
Konzervet, száraztápot ne mindennapos eldeleként tálalj kedvencednek! A száraztáp főleg nyáron hasznos, amikor a hús a melegben hamar megromlik, emellett pedig utazásokkor tudja egyszerűsíteni a dolgunkat az alutasakos/konzerv tápokkal egyetemben. Száraztápból csak minőségit (Acana, Royal Canin, Hill's...), de konzervből lehetőleg amúgy semmilyet ne adjunk görényünknek, mert azoknak a tápértéke számukra nagyon kevés, ellenben hamar rákapnak és nehéz leszoktatni őket róla!
És mi a helyzet a nasival?
A görényeknek nincs szüksége zöldségekre, gyümölcsökre, de vannak közöttük, akik szívesen fogyasztanak néhány fajtát, így ezeket jutalomfalatként, nasiként adhatod neki alkalomadtán.
Ami miatt veszélyes: a görények bélrendszere nagyon vékony, kis átmérőjű belekből épül fel, amiben bármi nem odavaló (gyümöls-zöldség héj, mag) könnyen bélelzáródást okoz, ami műtéthez vagy akár halálhoz is vezehet!
Ami miatt veszélyes: a görények bélrendszere nagyon vékony, kis átmérőjű belekből épül fel, amiben bármi nem odavaló (gyümöls-zöldség héj, mag) könnyen bélelzáródást okoz, ami műtéthez vagy akár halálhoz is vezehet!
Amit adhatsz neki: banán, dinnye mag nélkül, édes alma mag és héj nélkül, uborka héj nélkül, körte mag és héj nélkül, főtt répa, főtt krumpli
NE adj neki: nyers zöldéget (krumpli, karfiol, paradicsom stb), kukorciát, borsót, cukorborsót (a héja bélelzáródást okoz), citrusfélék (savasak, gyomorfekélyt okozhatnak)
Kifejezetten görények vagy macskák számára kitalált vitaminpaszták a legjobbak, ha a kedvenceded jutalmazni (vagy elkényeztetni) akarod;) Ilyenek a GimPet, Beaphar, Marshall multivitaminpaszták vagy a FerreTone olaj, amit minden görény nagyon lelkesen fogyaszt.
Lehet, hogy a görényed megőrül a csokiért, tejszínhabért, de a tévhittel ellentétben, az állatok nem tudják, hogy mi a jó nekik! Azért, mert görényednek ízlik valami, nem jelenti azt, hogy jót is tesz neki! Vigyázz az egészségére, hogy sok szép évetek legyen együtt!
Folyadékbevitel
Naponta a táplálékuk szárazanyag-mennyiségének kétszeresét is megihatják, ami a 100 ml-t is elérheti. Golyós önitatóból érdemes őket itatni, ami mindig legyen friss vízzel elérhető a számukra. Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére!
Fontos tudni, hogy a görények laktózérzékenyek, így tejjel ne itasd a kedvenced. Vannak a piacon kismacskák számára kitalált és egyéb laktózmentes tejek, ezzel megkínálhatod.